fredag 30. desember 2011

Longyearbyen

I starten av desember ble jeg sendt til Longyearbyen i forbindelse med jobb. Mørketida er nok ikke den mest travle sesongen der oppe, men jeg håpte likevel på gode fotomuligheter. Ønsket meg kulde, nordlys, stjernehimmel og månelys over herlig landskap. For å si det kort, jeg fikk ingen av delene :) Mye vind, snø og tungt skydekke knuste drømmene mine. Men noen turer ut etter arbeidstid ble det likevel, Longyearbyen og kulturminnene rundt byen tilbyr massevis av fotomotiv.


Taubanebukker med Taubanesentralen i bakgrunnen. Her fraktet de kull fra gruvene rundt byen, ned til sentralen og derfra til kaia.


Sverdruphammeren med taubanen, mange av byens innbyggere har utsikt rett mot dette fjellet.


Flere taubanebukker, dette bildet er tatt fra andre enden av banen på bildet over. Gruve 2b og Sarkofagen i bakgrunnen.


Et gammelt hus nedenfor Gruve 1b, langt oppe i Longyeardalen. Det knirka skummelt i ett eller annet der inne, men det var vel bare vinden? Fjellet Sarkofagen i bakgrunnen, samt lys fra noen skiløpere i dalen til venstre.


Gruve 2b i fjellsiden til Gruvefjellet. Gruva er nedlagt for lenge siden, men i forbindelse med issmeltinga på nordpolen har julenissen flytta hit. Han har satt opp postkasse nede ved veien, så snille barn kan poste ønskelista si til jul.Taubanesentralen med Longyearbyen i bakgrunnen. Litt av et byggverk...


SvalSat oppe på Platåberget. Her laster de ned data fra satelitter i polar bane, og siden stasjonen ligger så langt nord kan de laste ned data for hvert omløp satelitten gjør rundt jorda. Dette gjør SvalSat unik i verdenssammenheng.Svalbard Global Seed Vault, eller Svalbard Globale Frøhvelv som det heter på norsk. Her lagres massevis av frø langt inne i berget, slik at menneskene som overlever en global katastrofe en gang langt inn i framtida kan lage seg en kano og padle til Svalbard for å hente noen frø og starte på nytt. Her ser det nesten ut som dommedag er i anmarsj, men det er bare lys fra byen som reflekteres i skyene. Brukte også billys for å lyse opp den ene sida av inngangen til frølageret, så bildet skulle egentlig hatt en slags todelt hvitbalanse. Kunne sikkert fiksa det i etterbehandlinga, men det gir jo også en spennende symbolikk.

Dette var andre gang jeg var på Svalbard, får håpe det ikke blir så lenge til neste gang! Det er noe uforklarlig med dette landet som trekker noe vanvittig i en, de fleste som har vært der vet nok hva jeg sikter til.

Da gjenstår det bare å ønske alle som stikker innom bloggen et riktig godt nytt år, takk for alle kommentarer og besøk, og til dere fotovenner, godt lys og gode motiver i året som kommer!