lørdag 23. oktober 2010

Fjellvåk fra arkivet

Det har vært lite blogging her i det siste, det merkes at dagene er kortere og lyset er borte når arbeidsdagen er over. Det blir ingen kveldsturer som på sommeren. Jeg håper på stjerneklare netter og nordlys, men det er langt mellom disse også. Dagen i dag skulle egentlig brukes i kamoteltet foran småfugl-foringa, men tunge skyer og sludd satte en stopper for det. Det ble heller en tur innom arkivet, og denne gangen stoppa jeg ved fjellvåkene jeg fikk fotografere i sommer. Har tidligere blogga om dette møtet, men la ikke ut så mange bilder. Så jeg deler litt flere her, som et slags sommerminne. Du kan lese det forrige innlegget her: Fjellvåk


Fjellvåken er en relativt stor fugl, med vingespenn på 120-150 cm. Den forveksles gjerne med musvåken, men et sikkert kjennetegn er den mørke flekken på vingeknokene og en hvit stjert med et bredt svart endebånd. De fjærkledte føttene er også noe den er alene om blant våkene. Fjellvåken er dessuten mest vanlig her i Norge, musvåken hekker bare i det østlige Sør-Norge og i Agder.



Her sitter den minste av årets tre unger på reiret, de to søskenene var ute og testet vingene. Både den og foreldrene brydde seg lite om meg etter en stund, men de holdt nok et vaktsomt øye med meg likevel. Jeg trakk meg raskt unna etter dette bildet. Den er faktisk ikke så lett å oppdage selv om man vet hvor reiret er.



Follow my blog with bloglovin

torsdag 14. oktober 2010

Henfallet - Black & White

Prøvde å leke meg litt med svart-hvite bilder fra fossen. Når vannstanden er så liten som den er nå på høsten, kommer strukturen i berget under fossen fram på en spennende måte. Har prøvd å slippe meg litt løs og dra i forskjellige spaker for å se hva som skjer. Bildene jeg legger ut her er alle fra samme råfil, så det er mye cropping og prøving av forskjellige utsnitt og innstillinger på råfila. Utrolig mye man kan gjøre med råfiler, når man ikke lenger tenker på at bildet skal være naturtro og realistisk.




mandag 11. oktober 2010

Henfallet

Lørdag ble det en tur oppover Tydalen sammen med Jan-Roger. Målet med turen var egentlig høstfarger med Sylane i bakgrunnen oppe i Stuggudal, men det viste seg tidlig at bjørkeskogen var grå og trist, løvet var blåst bort, så det ble med en tur innom Henfallet. Denne fossen i elva Hena er Sør-Trøndelags høyeste, med et fall på 90 meter. Hena renner etterhvert ut i Nea, som renner ut i Selbusjøen. Fra Selbusjøen kommer Nidelva, og den tar vannet med seg gjennom Trondheim og ut i Trondheimsfjorden. Så da kan jeg stå og se på Nidelva og tenke på at noe av dette vannet har falt de 90 metrene ned Henfallet for lenge siden. Man kan sikkert bli litt surrete av å tenke på hvor alt vannet kommer ifra... Det er skiltet til fossen fra Ås i Tydal, og det er bygd en platting for skuelystne noen meter fra veien. Her er et bilde som viser det som møter deg mellom furutrærne.


Fossen er ganske imponerende allerede, men vi er ikke fornøyd med å stå så langt unna og ta bilder, vi må jo nærmere når vi først er her. Skråninga ned til elva under fossen er rimelig bratt, og i et slikt fuktig miljø ligger mosen tykt over svære steiner. Hvis man ikke følger stien, (slik som oss) gjør man klokt i å gå forsiktig, for man kan trø gjennom moselaget og kjøre foten langt ned imellom steinene. Har man stor fart nedover da, kan det hende man må klare seg med en fot resten av livet! Ikke spør meg hvordan jeg vet det... Vannføringa nå på høsten er veldig liten, man kan faktisk krysse elva på flere steder med vanlige støvler. Etter å ha fotografert i og rundt flere elver og fosser i sommer/høst, har jeg lært at støvler er ganske greit. Jeg har endelig fått bruk for støvlene fattern kjøpte til meg for noen år siden når han håpte på å få meg med i lakselva! Tusen takk for støvlene pappa, jeg har virkelig fått bruk for dem!


Selv om vannføringa er liten blir Jan-Roger veldig liten foran fossen. Her står jeg og tar bilder mens han poserer. Jeg fulgte veldig godt med i tilfelle han skulle tryne i elva, det hadde vært noe å ta bilde av!


På våren er det ganske annerledes her, da fylles kløfta nedenfor fossen av et brølende stryk og vannspruten står langt opp på bergveggen. I et slikt fuktig miljø finnes det derfor masse skjeldne lav- og mosearter som er trua på nasjonal og nordisk basis. I tillegg finnes mange andre arter som bare trives i gammel barskog, med læger og stående død ved. Kombinasjonen av flere kystarter så langt øst, samt mange fjellarter og delvis østlige arter gjør området spesielt. Dette sammen med landskapet forøvrig gjør at området er karakterisert som nasjonalt verneverdig, og derfor med i forslag til verneplan for barskog i Midt-Norge.

tirsdag 5. oktober 2010

Tilbake til Nævra

Det ble en ny tur til Nævra for litt siden. Høstfargene er ikke helt på plass enda, og med de siste dagers kraftige vind begynner jeg å lure på om vi får oppleve skikkerlige høstfarger i år. Men det ble likevel lekt med lange lukkertider, det er så mange fosser og stryk å velge mellom at man blir ikke ferdig med det første. Når man begynner er det for lyst, og når man er ferdig er det for mørkt. Men det gjør ingenting, fossen er der i morra også, og jeg blir overrasket om den ikke er der til neste høst også ...




Kanskje går det an å leke litt her til vinteren også? Jeg ønsker meg nordlys over fossen...

Jeg har forresten presentert bloggen min på Bloggurat.